1.                  Amaç

Bu prosedürün amacı LYCUS RİVER TERMAL HOTEL. tesisin bulunduğu Sürdürülebilir turizm standart maddelerine ve göstergelerine yönelik faaliyetlerin oluşturulması, planlanması, uygulanmasıdır. Bu uygulamalar dahilinde çevresel risklerin anlaşılması ve kontrolü, yasal gereklerin güvence altına alınması, kazanımların ölçülebilir sisteme oturtulması, devamlılığının sağlanması ve sürekli iyileştirilmesi için gerekli yöntem, yetki ve  uygulamaları tanımlamaktır.

 

 

2.                  Kapsam

Bu prosedür üst yönetim tarafından kapsama alınmış veya bu prosedürü uygulamada gönüllüğünü bildirmiş işletmeleri kapsar.

 

Prosedürün kapsamı aşağıdaki gibidir:

-          Atıklar (kağıt/karton, tüm ambalajlar, cam/porselen atıklar, metal atıklar, moloz/hurda atıklar, organik atıklar, tehlikeli atıklar, nükleer atıklar)

-          Tesis alanı ve yakın çevresindeki biyolojik çeşitlilik

-          Tesisin bulunduğu bölge halkı ve misafir bilinçlendirilmesine katkıda bulunmak

-          Kanalizasyon atıkları

-          Arıtma tesisi süreçleri ve atıkları

-          Ürün süreç faaliyetleri

-          Hizmet süreçleri faaliyetleri

-          Doğal kaynak tüketimi

-          Kirlilik oluşturacak acil durumlar

-          Enerji ve Su kaynakları Tüketimi

-          Eğitim ve Gelişim

-          Yerel ve çevreye duyarlı Satın alma

 

3.                  Tanımlar

3.1  Sürekli iyileştirme

Kuruluşun Sürdürülebilir Turizm Yönetim politikasına uygun olarak, genel çevre, enerji, güvenlik, sağlık, sosyal, kültürel, ekonomik performansının arttırılmasını sağlamak amacıyla, çevre yönetim sisteminin) sürekli olarak iyileştirilmesi.

3.2  Çevre

Bir kuruluşun faaliyetlerini yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, flora, fauna ile insanları da ihtiva eden ortam ve bunlar arasındaki ilişki.

3.3  Çevre boyut

Bir kuruluşun çevre ile etkileşime            girebilen faaliyetlerinin veya ürünlerinin veya                 hizmetlerinin

bir elemanı.

Not - Önemli çevre boyutu, önemli bir çevresel etkiye sahiptir veya sahip olabilir.

 

3.4  Çevresel etki

Kısmen veya tamamen, bir kuruluşun çevre boyutlarından kaynaklanan, çevreye yaptığı olumlu veya olumsuz herhangi bir değişiklik.

3.5  Çevre yönetim sistemi (ÇYS)

Bir   kuruluşun   çevre   politikasının   geliştirilmesi, uygulanması   ve      çevre boyutlarının yönetilmesinde kullanılan, kuruluşun yönetim sisteminin bir parçası.

Not 1- Bir yönetim sistemi, politika ve amaçları oluşturmak ve bu amaçları başarmak için kullanılan birbirleriyle ilişkili elemanların bir kümesidir.

Not 2- Bir yönetim sistemi, teşkilât yapısını, planlanan faaliyetleri, sorumlulukları, uygulamaları, prosedürleri, süreçleri ve kaynakları ihtiva eder.

3.6  Çevre amacı

Bir kuruluşun gerçekleştirmek amacıyla kendisi için tespit ettiği, Sürdürülebilir Turizm Yönetim politikasıyla uyumlu genel çevre amacı.

3.7  Çevre performansı

Bir kuruluşun çevre boyutlarını yönetmede elde ettiği ölçülebilir sonuçlar.

Not - Çevre yönetim sistemleri kapsamında, sonuçlar, kuruluşun Sürdürülebilir Turizm Yönetim politikası çevre amaçları çevre hedefleri ve diğer çevre performansı şartlarına göre ölçülebilir.

3.8  Sürdürülebilir Turizm Yönetim politikası

Bir kuruluşun resmi olarak üst yönetimi tarafından beyan edilen, çevre, doğal kaynak, sosyal, ekonomik, kültürel, kalite, insan hakları, misafir memnuniyeti performansıyla ilgili genel niyetleri ve yönlenmesi.

Not - Sürdürülebilir Turizm Yönetim politikası, çevre,doğal kaynak, sosyal, ekonomik,kültürel,kalite, insan hakları, misafir memnuniyeti faaliyet amaçlarının ve hedeflerinin belirlenmesi için bir çerçeve sağlar.

3.9  Çevre hedefi

Kuruluşa veya onun bölümlerine uygulanabilen, çevre amaçlarından kaynaklanan ve bu amaçlara ulaşmak için belirlenmesi ve karşılanması gereken ayrıntılı başarı şartı.

3.10  Uygunsuzluk

Uluslar arası standartlarda veya Hotel Prosedürlerinde belirtilen şartın yerine getirilmemesi. Uygun Olmayan Ürün ve Hizmet Prosedürü veya DÖF Süreç Prosedürü’ne göre düzeltme ve düzeltici faaliyetler yapılır.

3.11  Kirliliğin önlenmesi

Olumsuz çevresel etkileri azaltmak amacıyla, herhangi bir kirletici çeşidinin veya atığın oluşmasını, emisyonunu veya boşaltımını önlemek, azaltmak veya kontrol etmek (ayrı ayrı veya birlikte) için, süreçlerin, uygulamaların, tekniklerin, malzemelerin, ürünlerin, hizmetlerin veya enerjinin kullanılması.

Not - Kirliliğin önlenmesi, kaynak kullanımının azaltılmasını veya hiç kullanılmamasını, işlemi, ürün veya hizmet değişikliklerini, kaynakların etkin kullanımını, malzeme ve enerji ikamesini, yeniden kullanımı, geri kazanımı, geri dönüşümü, ıslahı ve arıtmayı ihtiva eder.

 

4.                  Sorumlular

Bu prosedürün yönetilmesinden işletme kalite yöneticisi ve işletme Sürdürülebilir Turizm yönetimi ekibi ve ekibin yönlendirmesi ile uygulanmasından tüm bölümler sorumlumdur.

 

İşletme Kalite Müdürü yönetim temsilcisi olarak:

a)  Bu prosedür şartlarıyla uyumlu Sürdürülebilir Turizm yönetimi sisteminin kurulmasını, uygulanmasını ve  devam ettirilmesini sağlamak,

b)  Gözden geçirme faaliyeti sonunda iyileştirme için tavsiyeler de dahil, Sürdürülebilir Turizm yönetimi sisteminin performansı hakkında üst yönetime rapor sunmaktan sorumludur.

 

Sürdürülebilir Turizm Yönetim politikasının işletme içerisinde tüm çalışanlara benimsetilmesi, konu ile ilgili bilinç oluşturulması uygulamaların yapılması tüm departmanların sorumluğundadır.

 

5.0       Uygulama

5.1.            Sürdürülebilir Turizm Yönetim politikası

 

Sürdürülebilir Turizm Yönetim politikası 3 aşama Sürdürülebilir Turizm Yönetimi El Kitabı’nda yayınlanmıştır. Duyurusu ve güncellendiğinde yeniden duyurusu Yönetim Temsilcisi tarafından Doküman Yönetim Süreci’ne göre yapılır. Bu politika Hotel sanal ortamında en güncel hali ile her zaman yer alır. Bu politikanın halkın erişimine açık olması için Hotel internet sitesinde en güncel hali ile her zaman yer alır.

Sürdürülebilir Turizm Yönetim politikasının işletme içerisinde tüm çalışanlara benimsetilmesi tüm departmanların sorumluğundadır.

İşletme, büyüklüğüne ve kapsamına uygun, çevresel, sosyal, kültürel, ekonomik, kalite, insan hakları, sağlık, güvenlik, risk ve kriz yönetimi konularını ele alan ve sürekli iyileştirmeyi yönlendiren uzun vadeli bir sürdürülebilirlik yönetim sistemi uygulamaktadır.

 

5.2.            Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Ekibi

 

İşletmeler çevre güvenliği konularında ve Sürdürülebilir Turizm Yönetiminde görev yapacak, çalışmalarının uygulanması, kontrol edilmesi ve iyileştirilmesini sağlayacak, hali hazırda görev ve sorumluluklarına bakılmaksızın bir Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Ekibi oluşturur ve liderini belirler. Ekibi Genel Müdür onaylar ve işletme içerisinde Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Ekibi Listesi ile duyurusunu tüm departmanlara yapar. Kalite yöneticisi ve teknik servis yöneticisi ekibin doğal üyesidir.

Sürdürülebilir Turizm Yönetimi ekibi görev, yetki, sorumluluk, uzmanlık ve eğitim ihtiyaçları Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Ekip Görev Tanımı ve Eğitimleri Listesi’nde tanımlanır. İşletme koşullarına, ekip üyelerinin eğitimi ve deneyimleri doğrultusunda listeyi oluşturur. Sonrasında Sürdürülebilir Turizm Yönetimi ekibi tarafından uygun olduğu düşünülen liste ekip üyelerine tebliğ edilir.

Sürdürülebilir Turizm Yönetimi ile ilgili konularda Hotel bünyesi dışında hizmet alınan tüzel veya gerçek kişiler bu ekibin kapsamında yer almaz.

 

5.3.            Çevre Etki Değerlendirme ve Boyutlarının tanımlanması

5.3.1         Bölüm Faaliyetlerinin Tanımlanması

 

Çevre boyutlarını belirleyebilmek için otelde gerçekleştirilen faaliyetler her bir bölüm bazında tanımlanır. Tanımlama yapılırken bölümlerin tüm faaliyetleri ve çevreye olabilecek etkileşimleri düşünülerek incelenir; otel bölümlerinin çevre ile etkileşime girebilen faaliyetlerinin (atıklar vb) veya ürünlerinin veya hizmetlerinin girdileri veya çıktıları (kağıt tüketimi, toner kartuşları, ambalaj paketleri, makine yağları vb) düşünülebilir.

Ayrıca, süreçlerinde planlanan değişikler veya sıklıkla farklı şekilde geçekleştirildiği bilinen faaliyetleri de ayrı ayrı çevreye etkisi olabilecek boyutları açısından incelenerek tanımlanır. Son olarak, tanımlama yapılırken, otelde yapılan faaliyetlerin sonucu ürünler ile bu faaliyetler esnasında verilen hizmetlerin çıktılarının çevre boyutlarının incelenmesi önemlidir. Gerekli görülürse faaliyetin altında çevre boyutu veya etkisi farklı olabilecek alt faaliyetler tanımlanabilir.

Faaliyet tanımlanmasında çevre yönetim sistemi kapsamına girmeyen faaliyetler ile özellikle işletmelerin üzerinde kontrol ve etkisinin olamayacağı ürün ve hizmetler tanımlanmayabilir. Örneğin misafire verilen bir lunchbox’ın tesis dışında nasıl atıldığı otel çevre yönetim kapsamında olmayacaktır. Ancak lunchbox’ın daha az enerji sarf edilerek üretilmesi için dönüştürülmüş materyalden tercih edilmesi kapsam içi olacaktır.

 

5.3.2         Çevre Boyutlarının tanımlanması

 

Bölümler tarafından yapılan çevre boyutu belirleme çalışması Sürdürülebilir Turizm Çevre Etkileri Değerlendirme Formu “çevre boyutu” sütununda kayıt altına alınır. Sonrasında, Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Ekibi tarafından incelenir ve gerekirse düzeltmeler yapılır.

Tanımlanan faaliyetler havaya, suya ve toprağa olmak üzere en az 3 boyut üzerinden incelenir. İşletme faaliyetlerinin etkisinin daha dar tanımlı boyutlarda incelemeyi seçebilir. Örneğin orman ekolojisi içinde bulunan bir tesis toprak ve ormana etkileri, mercan adası üzerinde kurulu tesis suya ve mercanlara etkileri ayrı ayrı incelemek için ek boyutlar kullanabilir. Çevre boyutları hakkında daha geniş bilgi Çevre Boyutları Değerlendirme Talimatı’nda bulunabilir.

Boyut değerlendirmesinde hava, su ve toprak boyutlarına ek seçilen boyutlar için bu talimat yenilenir ve yeni boyutlar ve değerlendirme şekli detaylı şekilde tanımlanır. Ek olarak, boyutlar incelenirken tedarik zincirinden başlanarak bu noktada tedarikçilere yapılabilecek etkilerde göz önünde tutulur. Aynı boyutun anormal, acil durumlarda çevreye etkileri kayıt altına alınır (alt faaliyet kısmında belirtilerek alınabilir).

 

5.3.3         Çevre Etkisi

 

Faaliyetler kapsamında belirlenen çevre boyutlarının her biri için çevre etkisi değerlendirilir. Bu etkiler değerlendirilirken işletmenin altyapı şartları, gerçekleştirme

süreçleri, işletmenin bulunduğu ekosistemin özellikleri/hassas noktaları ve bu tür etkileri azaltmak için hali hazırda yapılan çalışmalar gözden geçirilir. Değerlendirme Çevre Etkileri Değerlendirme Formu’nda “etki değerlendirme” sütununa aktarılır. Değerlendirme kayıt altına alınırken bir sonraki adımda belirlenecek olasılık, frekans ve şiddet değerleri için gereken argümanlar detaylı şekilde yazılır. Değerlendirme sonucuna göre ilgili çevre boyutunun gerçekleşme olasılığı, frekansı ve şiddeti aşağıda yer alan Risk Puan Tablosuna göre belirlenir.

 

RİSK PUAN TABLOSU

OLASI ŞİDDET

GERÇEKLEŞME OLASILIĞI

FREKANSI

Şiddet Miktarı

 

Açıklama

 

Puanı

 

Olasılık

 

Açıklama

 

Puanı

 

Frekans

 

Açıklama

 

Puanı

 

 

 

 

 

 

 

Önemsiz Şiddet

Çevre etkisi ve ekoloji üzerine şiddeti çok düşük veya yoktur; Kaynak kirletilmeden doğaya geri döndürülmekte,

 

Zehirleme etkisi: yoktur Kirlenme: çok küçük alanlara yayılabilir

D.Kaynak kullanımı: kaynakların kirletilmeden geri döndürülmesi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

Çok Düşük

 

 

Çevre güvenliği Riskinin meydana gelme ihtimali alınan önlem ve yapılan çalışmalardan dolayı ve faaliyetin doğasından ötürü çok düşük veya yoktur.

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

Çok Seyrek

Çevre etkisi olabilecek faaliyetin gerçekleşme sıklığı 6 ayda 1 kez veya az.

 

Doğal Kaynak tüketimi önemsiz/yok veya

Tamamen geri dönüştürülebilir enerjidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Düşük Şiddet

Çevre etkisi ve ekoloji üzerine şiddeti az olan, hızlı ve kolayca etkileri ortadan kaybolabilen faaliyetleri kapsar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Düşük

 

 

 

 

 

 

 

Çevre güvenliği

riskinin meydana gelme ihtimali alınan önlem ve yapılan çalışmalardan dolayı düşüktür.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seyrek

 

Çevre etkisi olabilecek faaliyetin gerçekleşme sıklığı 3 ayda 1 kez veya az.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Zehirleme etkisi: yoktur Kirlenme: çok küçük alanlara yayılabilir, kirlenmeyi tamamen temizlemek mümkündür, doğada tamamen dönüşebilir.

D.Kaynak kullanımı: geri dönüşümliü          malzemelerin kullanılması.

 

Doğal Kaynak tüketimi az veya  tamamen     geri dönüştürülebilirdir kaynak/enerjidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orta Şiddet

Çevre etkisi ve ekoloji üzerine şiddeti orta olan, talimatlar ve bunların uygulanması ve konu ile ilgili eğitimlerin verilmesi ile etkileri yönetilebilen faaliyetleri kapsar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çevre                    güvenliği

riskinin meydana gelme ihtimali alınan önlem ve yapılan çalışmalardan dolayı olasılık vardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sık

 

Çevre etkisi olabilecek faaliyetin gerçekleşme sıklığı 3 ayda 1 kez veya az

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

Zehirleme etkisi: yoktur Kirlenme: Otel içinde küçük alanlara yayılabilir, kirlenmeyi tamamen                temizlemek mümkündür.

 

D.Kaynak kullanımı: kısmen geri dönüşümlü (kullanım suyu vb) kaynakların tüketimleri takip edilerek kullanımı

Doğal Kaynak tüketimi: kısmen                      geri

dönüştürülebilir/dönüştürül müş kaynaklardan elde edilen kaynaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yüksek Şiddet

Çevre etkisi ve ekoloji üzerine şiddeti yüksek olan, etkileri hızlı ve              kolayca              ortadan kaldırılamayacak, ve/veya uzun süreli kalıcı kötü etkiler oluşturan faaliyetleri kapsar.

 

Zehirleme etkisi: vardır Kirlenme: otel içi geniş alanlara yayılabilir, kirlenmeyi tamamen temizlemek mümkün olmakla beraber; fauna ve floraya sızma olabilir. etkileri uzun yıllar kalıcıdır. Profesyonel bertaraf gerektirir.

 

D.Kaynak                                 kullanımı: yenilenemeyen (fosil vb) kaynakların kullanılması

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yüksek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çevre                    güvenliği

riskinin meydana gelme ihtimali alınan önlem ve yapılan çalışmalara rağmen yüksektir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çok Sık

 

Çevre etkisi olabilecek faaliyetin gerçekleşme sıklığı Ayda 1 den fazladır

 

Doğal Kaynak tüketimi: tamamen                                 geri

dönüştürülemeyen veya dünyada azalmakta olan (geri dönüşü uzun süreli olan) kaynaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çok Yüksek Şiddet

Çevre etkisi ve ekoloji üzerine çok yüksek, etkileri ortadan kaybolmayan faaliyetleri kapsar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çok Yüksek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çevre güvenliği riski faaliyet yoğunluğuna göre sürekli olarak her gün gerçekleşebilecektir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sürekli

Çevre etkisi olabilecek faaliyetin gerçekleşme sıklığı Haftada 1 kaz veya daha fazladır

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Zehirleme etkisi: vardır Kirlenme: otel dışı alanlara yayılabilir, kirlenmeyi tamamen temizlemek mümkün değildir, etkisi yıllarca devam eder. Kirletici         unsular                         geri dönüştürebilir                                     değildir. Profesyonel bertaraf gerektirir.

 

Doğal Kaynak tüketimi: hem                                 geri

dönüştürülemeyen hem de fosil yakıt gibi yüksek kirletici kaynaktır.

D.Kaynak kullanımı: Aşırı kullanım/ölçümleme yapılmayan veya iyileştirme yapılmayan kullanımlar (öğle vakti bahçe sulama vb)

 

Değerlendirme sonucunda çıkan frekans, olası şiddet ve olasılık puanlarının birbiri ile çarpımı risk puanı seviyesini belirler. Risk puanı seviyesi önemsiz risk, düşük risk, orta risk, yüksek risk veya çok yüksek risk tanımlarından birine karşılık gelir.

 

Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Ekibi faaliyetlerin risk puanı seviyesine göre uygun tehlike yönetim ve risk azaltma yöntemlerini belirler ve bunu Çevre Etkileri Değerlendirme Formu’nda “önlemler” ve “ilgili doküman” kısımlarında kayıt altına alır. Bunun dışında risk kategori tablosunda temel olarak belirtilen minimum uygulamaları detaylı şekilde hayata geçirirler. Risk puanı seviyesi tablosunda ki düzenlemeye göre yüksek risk ve çok yüksek risk kategorileri Çevre Yönetim Planı’na detaylı olarak incelenmek ve alınacak kontrol önlemlerinin belirlemek için aktarılır. Son sütun “Muhtemel Acil Durum ve Kazalar“ sütununa ekibin olası gördüğü acil durumlar/kazalar yazılır, Acil Durumlara Hazırlık ve Müdahale Prosedürü ile çapraz kontrol amacı ile yazılabilir, bu sütunda kayıt zorunluluğu yoktur. Ancak otel şartlarına özel konuları burada belirtebilir.

 

5.3.3.1   Olasılık değerlendirilmesi

 

Faaliyetlerin her bir çevre boyutu için tanımlanan etkilerin çereye olumsuz sonuçlarının gerçekleşme olasılığı en az aşağıdaki örneklere ve bunları görece ağrılıklarına (ağırlıklardan kasıt Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Ekibinin konu hakkında tesis özelliklerine göre görüşüdür) göre tahlil ederek hesaplanır:

 

·         Normal çalışma koşullarını anlatan yazılı talimatlar olup olmadığına bakılır. Bu dokümanların yokluğu acil durumlar içinde olumsuz etki yapacaktı.

·         Konu ile ilgili düzenli personel eğitimleri planlı olarak yapılması.

·         Faaliyet alanları ve doküman şartları denetlenme durumu

·         Çevre boyutlarını etkileyen faaliyetler için tanımlı ölçümlerin olması ve bunların düzenli izlenmesi

·         Belirlenmiş faaliyetler ve faaliyet alanları için ekipman ve/veya personel koruyucu cihazların yer alması

·         Acil durumlar ile ilgili ekipmanların bulunurluğu

·         Faaliyetlerin tanımlanan çevresel etkilerini azaltacak veya kontrol atında tutacak donanım varlığı (taşma havuzları, kör giderler v.b.)

·         Koruyucu bakımların düzenli yapılması

·         İlgili faaliyet hakkında geçmişte yaşanmış durumların sıklığı ve şiddeti

·         Faaliyet ile ilgili ve dış denetim verilerinin olumlu olması

·         Faaliyet ile ilgili personelin bilinci hakkında iç ve dış denetim verilerinin olumlu olması

·         Yasal zorunluluk ve/veya önlemlerin alınma derecesi

·         Doğal kaynakların olasılık hesabında, geri dönüşmeyen kaynakların takribi kullanım sıklığı, veya ölçümleme ve tüketim takipleri yapılmadan (sayaç olmandan bahçe sulaması vb) aşırı/bilinçsiz kullanım ihtimalleri göz önüne alınır.

 

Risk Puanı

Risk Kategorisi

 

Risk Puanı>1≤9

 

Önemsiz Risk

Risk olmadığından kontrol ve ölçüm faaliyetleri aranmaz. Varsa yasal gerekler yerine getirilir.

 

 

 

 

Risk Puanı>10≤27

 

 

 

 

Düşük Risk

Faaliyet Çevre Kalite Kontrol Planı çerçevesinde düzenli aralıklar ile gözlenir, departmanlar ile faaliyet hakkında konuşularak bilgi edinilir ve bu bilgi kayıt altına alınır. Bilgiler ışığında gerek görülürse frekans/şiddet değerleri güncellenebilir.

Varsa yasal gerekler yerine getirilir.

 

 

 

Risk Puanı >28≤63

 

 

 

Orta Risk

Uygulama, kullanım, bakım vb talimatlar oluşturulabilir. İlgili bölümlere/çalışanlara bilinçlendirme eğitim planlanır ve gerçekleştirilir. Düzenli aralıklar ile ölçme ve izleme yapılır.

Varsa yasal gerekler yerine getirilir.

Risk Puanı >64≤100

Yüksek Risk

Risk Yönetim Planı'na alınır

 

Risk Puanı >101=125

 

Çok Yüksek Risk

Etki ortadan kalkana kadar faaliyet durdurulur. Risk Yönetim Planı'na alınır, riskin düzeltilmesi için çalışmalar yapılır.

 

5.1.1         Çevre Yönetim Planı (ÇYP)

 

Yüksek ve çok yüksek riskler azaltılmak veya ortadan kaldırılmak üzere değerlendirilmelidir. Bu tür risklerin değerlendirilmesi daha detaylı olarak Çevre Yönetim Planı’nın da yapılır. Bu plan aynı zamanda bu risklerin hızlı bir şekilde azaltılabilmesinin takip edilmesi için aksiyon planı niteliğinde planlama, uygulama ve sonuç tarihlerinin kayıt altına alınmasını gerektirmektedir.

Planda yer alan “faaliyet veya alt faaliyet” ve “risk puanı” sütunları olduğu gibi Çevre Etkileri Değerlendirme Formundan aktarılır. Planda boyutların ve olası çevre etkilerinin iyi anlaşabilmesi ve bunları iyileştirecek doğru çalışmaların belirlenebilmesi için o anki durumun analizinin doğru yapılması önemlidir. Bu nedenle, planda “Şimdiki Durum” sütunu Çevre Etkileri Değerlendirme Formunda ki “etki değerlendirmesi” kısmı da incelenerek mevcut durumu net bir şekilde aktaracak şekilde doldurulur. Bu sütunda Çevre Etkileri Değerlendirme Formundan farklı olarak yasal mevzuat da analiz edilir. “Amaçlanan Durum” sütunu, başta yasal şartlar olmak üzere, uluslararası standartlar, yerel yönetimlerin talepleri, ekosistem ihtiyaçları, varsa çevre hedefleri ve Hotel prosedürleri göz önünde bulundurularak doldurulur. Amaçlanan ve mevcut durum arasındaki farkı kapatacak çalışmalar “risk azaltma çalışmaları” kısmında yazılır.

 

Sonrasında “faaliyet veya alt faaliyet” için bir çevre risk plan (ÇRP) numarası verilir. “Risk azaltma çalışmaları” sütunlarında belirlenen her bir çalışma, her bir ÇRP için ayrı bir Aksiyon Plan Formu’na aktarılır. Bu formda sorumlular, başlama ve temrin tarihleri kısımları belirlenir ve aksiyon izlenerek gelişmeler aynı form üzerinde kayıt altına alınır.

Sadece, çok yüksek riskler için yeniden değerlendirme yapılarak revize puanlama

Çevre Etkileri Değerlendirme Formu ve Çevre Yönetim Planı’nda belirtilir edilir.

 

5.1.2         Biolojik Çeşitliliğin Korunması

 

Çevre boyutlarının incelenmesi ve sonrasında Çevre Yönetim Planı’nın tamamlanması ile faaliyetleri sonucu biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmaları belirlemelidir. Çevre Yönetim Prosedürü kapsamında olan tesislerin sınırları içinde bulunan fauna ve flora’nın tamamı ile korumaya alınması ve geliştirilmesi çalışmaları Biolojik Çeşitliliğin Korunması Talimatı ile yönetilir.

 

5.4              Faaliyetlerin kontrolü izleme ve ölçme

 

İşletme faaliyetlerinin çevre etkilerini belirledikten sonra orta risk seviyesi ve üzeri faaliyetleri düzenleyici, arzulanan çevreci uygulamalara açıklık getirici ve istenen şartlarda devam etmesi, sapmalara neden olarak durumları kontrol etmek için gerekli dokümanları oluşturur. Bu dokümanların oluşturulmasında yerel mevzuatlar ile beraber uluslararası iyi uygulamalar referans olarak alınmalıdır. Bu prosedürün kapsama girmesinden önce yayınlanan dokümanlarda incelenerek Sürdürülebilir Turizm Yönetimi için gerekli görülen güncellemeler Doküman Yönetimi Sürecine göre yapılır.

 

Çevresel etkisi yüksek ve üstü riske sahip faaliyetler izlenmeli ve etkileri ölçümlenmelidir. Ölçümleme, gidişatı izleme (tüketim, kirletme, atık oluşturma vb) amacını karşılamalıdır. Tüm izleme ve ölçme faaliyetleri düzenli aralıklar ile yapılmalı ve ilgili bölüme ve işletme üst yönetime raporlanmalıdır. Ölçüm sonuçlarına göre işletme Hedef Yönetim Süreç Prosedürü kapsamında çevre hedefleri oluşturmalıdır. Hedefler ile uygunsuz düşen sonuçlar için Düzeltici ve Önleyici Faaliyetler Süreç Prosedürü’ne göre düzeltme yapılır

 

Yapılan ölçümler Çevre Etkileri Ölçme ve İzleme Talimatı’na göre yapılır ve ölçüm sonuçları ilgili formunda kayıt altına alınır. Bu formlarda faaliyetlerin başlıca karakteristikleri doğrultusunda izleme ve ölçme için tekrar edilebilir, kıyaslanabilir olacak yöntemler açıklanır; ölçüm ve faaliyet, ölçüm şekli, aralığı, parametresi, ölçüm sorumlusu raporlanma sorumlusu belirtilir (form veya ilgili talimatta). İşletme personeli tarafından gerçekleştirilen ölçümler Çevre etkileri ölçüm Formu’nda (serbest format) yer alan faaliyetler Çevre Kalite Kontrol Planı’nda yer alır ve Kalite Kontrol Süreç Prosedürü çerçevesinde kontrol edilir.

 

Ölçümlerde kullanılan cihazlar Kalibrasyon ve Doğrulama Talimatı’na göre kontrol

edilir.

 

5.5              Mevzuat ve Çevre Boyutları

 

Tanımlanan faaliyetlerin yerel mevzuat ile ilgili olup olmadığı gözden geçirilir. Riski azaltmak veya kontrol etmek için seçilen uygulamalar en az yasal gereklerin öngördüğü kadar olabilir. İlgili mevzuat Çevre Mevzuat Değerlendirme Planı’nda belirtilir. Her boyut için yapılan uygulamalar veya alt yapının devamlılığı ve/veya sürekli iyileştirilmesi için Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Ekibi tarafından gerekli görülürse doküman oluşturulabilir. Bu çalışma Çevre Riskleri Değerlendirme Formu’nda “önlemler” ve “ilgili dokümanlar” kısımlarında kayıt altına alınır.

 

Mevzuat takibi ve değişikliklerin bildirimi ile ilgili Doküman Yönetim Süreci’ne göre hareket edilir.

 

5.6              Amaçlar, Hedefler ve Programlar

 

Otel çevre yönetim sisteminin sürekli iyileştirilmesi ve çevreye olan sorumluluklarının yerine getirildiğinin kanıtı olarak Hedef Yönetimi Süreç Prosedürü’ne göre hedeflerini oluşturur ve gerektiğinde gözden geçirerek iyileştirir. Hedefler oluşturulurken yasalar ile uyumlu, sürekli gelişime açık ve kirliliğin önlenmesi amacı güden hedefler oluşturulurken, işletmenin teknolojik seçenekleri ve mali şartları göz önünde tutulabilir. Hedefler seçilirken işletmenin önemli çevre boyutlarına etki eden hedeflerden seçilmesi esastır.

 

Hedeflerin nitelikleri Hedef Standartları Talimatı’na göre belirlenir.

 

5.7              Çevre için Altyapı Uygunluğunun sağlanması

 

Lycus River Termal Hotel çevre yönetim şartlarını yerine daha iyi getirebilmek ve bazı durumlarda yönetmeliklere uymak amacı ile Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Altyapı Uygunluk Listesi’ni yerine getirir. Bu listede A ve B grupları yapılması zorunlu çalışmaları içerir; işletme bunları ilk iç denetimden önce gerçekleştirmek için gerekli insan ve mali kaynakları sağlamak ile sorumludur. C grubu maddelerinden en az bir adeti ilk denetimden önce yerine getirmelidir. Sonraki dönemlerde hedeflerine, bölge ve işletme ihtiyaçlarına göre bu gruptaki diğer maddeleri, sürekli iyileştirme amacı ile yerine getirir. D grubunda daha ileri düzeyde olan ve işletmenin mali şartlarını gözeterek seçebileceği örnek Sürdürülebilir Turizm Yönetimini geliştirici uygulamalar vardır. İşletme bu ve bu listede olmayabilen yenilikçi uygulamaları sürekli iyileştirme hedeflerine göre seçer ve planlanan dönemde yerine getirir. E grubunda satın alma bölümünün her satın almada göz önünde tutması gereken temel çevreci uygulamamlar yer almaktadır. bütçe, mali durum, fiyat ve hedefler durumuna göre karar verirken bu hususlarda tercih nedeni olabilmelidir. Esas olan, firmalara bunun Satın Alma Süreç Prosedürü’ne göre teklif toplama aşamasından itibaren bildirilmiş ve karar verme aşamasında etken olduğunun hissettirilmiş olmasıdır.

F grubu Otel Projelendirme Ve İnşaat Aşamalarında Yapılacak Uygulamalar kısmı ise İş Geliştirme ile Mühendislik tarafından gerekli düzenlemeleri yapılarak hayata geçirilir. Oteller ilk inşaat esnasında A’dan F’ye tüm uygulamaları yapmak için gerekli alt yapıyı kurmak ile mükelleftir. Aynı zamanda işletmeler bu maddeleri Sürdürülebilir Turizm Yönetimini geliştirici uygulamalar olarak sürekli iyileştirme amacı ile seçebilir.

İşletmeler sürekli iyileştirme amacı ile seçtikleri uygulamaları Hedef Süreci, DÖF Süreci, YGG Süreci veya iç yazışmalar ile kayıt altına alırlar, bu kayıtları Kalite Kayıtları Kontrol Prosedürü’ne göre muhafaza ederler.

 

5.8              Eğitim

 

Sürdürülebilir Turizm Yönetimi ekip lideri çevre yönetim sistemi ile ilgili eğitim ihtiyaçlarını çevre yönetim ekibi ve diğer çalışanlar için Eğitim Süreç Prosedürü’ne göre belirlemelidir. Planlamada risk analizi ile tanımlanan önemli çevresel etkiye sahip faaliyetlerin sorumlularının ihtiyaçlarına yönelik eğitimler sağlanarak gerekli bilince ulaşması hedeflenmelidir. Bunun dışında risk analizi neticesinde ortaya çıkan orta, yüksek ve çok yüksek riskleri içeren faaliyetlerin sorumlusu çalışanlara yönelik eğitimleri planlamalı ve gerçekleştirmelidir.

 

Bunun dışında işletme içinde

·         Lycus River Termal Hotel Sürdürülebilir Turizm Yönetim politikası ile uygulamalarının önemi

·         Bölüm ile ilgili çevre boyutlarının etkileri ve iyileştirmelerinin uzun vadede faydaları

·         Bölüm ile ilgili görev ve sorumluluklarının çevre uygulamalarında önemi hakkında

            eğitimler düzenlenir. Bu eğitimler içeriğine göre tüm çalışanlara İşe Uyum Prosedürü’ne

            göre veya Eğitim Süreç Prosedürü’ne göre bölüm bazında gerçekleştirilir.

 

 

 

 

5.9              İletişim

 

İşletmelerde iç ve dış iletişim İletişim Prosedürü kapsamında gerçekleştirilir. Bu bağlamda acil durumlarda ilgili kurumlara yardım çağrısı yapmak dışında işletmelerin önemli çevre boyutları kurum dışı ile paylaşılmaz. Sürdürülebilirlik Yönetim Ekibi ilgili paydaşlar, misafirler ve personellerle paylaşılır.

 

5.10          Acil durumlara hazırlık ve müdahale

 

İşletmeler, Acil Durumlara Hazırlık ve Müdahale Prosedürü’nü çevreye etkisi olabilecek muhtemel acil durumlar, kazalar ve bu durumlara nasıl müdahale edeceği, çevreye etkilerinin nasıl önleneceği veya azaltılabileceği konularını ekleyerek günceller. Belirlenen müdahale konularında düzenli aralıklar ile tatbikat yaparak müdahale ekiplerinin hazırlığı ve Acil Durumlara Hazırlık ve Müdahale Prosedürü’nün yeterliliği gözden geçirilir, sonuçlar YGG toplantına veri olarak aktarılır.

 

Çevre boyutları ile çevre etkilerinin değerlendirilmesi esnasında Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Ekibi faaliyetlerin acil durum ve kaza durumlarını değerlendirerek Çevre Riskleri Değerlendirme Formunda kayıt altına alır. Formda, “Muhtemel Acil Durum ve Kazalar” sütununda genel acil durumlar yerine direkt faaliyet ile ilgili olabilecek ve Acil Durumlara Hazırlık ve Müdahale Prosedürü’nde yerel şartlarla ilgili (fiziksel şartlar, inşaat düzenlemeleri, yerel yasalar vb) notlar buralara düşülür.

 

5.11          Uygunluk Değerlendirmesi

 

İşletme uygunlukla ilgili taahhütlerini yerine getirip getirmediğini Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Doğrulama Talimatı’na göre inceler bu değerlendirmeler sonucunda Uygun olmayan Ürün Hizmet Prosedürü veya DÖF Süreç Prosedürüne göre düzeltmeler yapılır. Bu çalışmaların sonuçları YGG toplantınsa veri olarak alınır.

 

5.12          Sürekli İyileştirme

Sürdürülebilir Turizm Yönetimi sistemi iletişim, YGG toplantıları, iç ve dış denetimler, doğrulama sonuçlarının değerlendirilmesi, kontrol önlemlerinin geçerli kılınması, düzeltici ve önleyici faaliyetler ve sistem güncellemesi ile sürekli iyileştirmeye tabi tutulur.

 

5.13          YGG Toplantıları

YGG toplantılarında otelin çevre uygulamalarındaki başarısı incelenmelidir. Bu noktada otel biolojik çeşitlilik çalışmaları, sosyal çalışmalardaki katılımı ve Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Altyapı Uygunluk Listesi’nde yer alan zorunlu ve proje niteliğindeki çalışmaları ve diğer çalışmaları ortaya koyarak gelişmesi gereken noktaları YGG Karar Takip Listesi’nde kayıt altına alır.

 

5.14          Güncelleme

 

Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Ekibi, sisteminin sürekli güncellenmesini sağlamak için sistemi düzenli aralıklarla incelemektedir; Çevre etkileri analizi, Çevre Yönetim Planı gözden geçirilmesine gerek olup olmadığına karar vermektedir.

 

İnceleme ve güncelleme aşağıda belirtilen hususlara göre yapılmalıdır:

·         Dış ve iletişim girdileri,

·         Yeni süreçleri

·         Değişen süreçleri

·         Yasal mevzuatta değişiklikler

·         Çevre etkisi olan işlem ve/veya maddeler hakkında yeni bilimsel sonuçlar

·         Otelin bulunduğu ekolojik sistemde gözlenen değişiklikler/önceliklerin farklılaşması

·         Kalite Kontrol Raporu verileri

·         Laboratuar analiz sonuçları

·         Çevre Yönetim Sisteminin uygunluk, yeterlilik ve etkinliğine dair diğer bilgi girdileri

·         Doğrulama faaliyetlerinin sonuçlarının analizinin çıktıları ve

·         Yönetimin Gözden Geçirme çıktıları

 

Sistem güncelleme faaliyetleri kayıt altına alınmalı ve YGG toplantılarına girdi olmalıdır.

 

5. Yerel/Çevreye Duyarlı Satın Alma

 

-İşletme mal ve hizmet satın alırken veya sunarken mevcut ve yeterli kalitede yerel/bölgesel ve

uygun fiyat tedarikçilerine öncelik vermektedir. Onaylı tedarikçi listelerinde yerel ve bölgesel tedarikçilerin oranları belirlenir. İzlenir.

           -İşletme, mal ve hizmet tedarik kaynaklarını düzenli olarak denetler.

    -Satın alma politikaları, mallar, yiyecek, içecek, inşaat malzemeleri ve sarf malzemeleri dahil olmak üzere çevresel açıdan sürdürülebilir tedarikçiler ve ürünlere öncelik verir.

          -Belgelenmiş çevresel satın alma politikası mevcuttur.

 

 

            6. Topluluğun Deseklenmesi

İşletme, yerel/bölge altyapısı ve sosyal halk gelişimi için girişimleri aktif olarak desteklemektedir. Bu konu ile ilgili Girişimlerimizde eğitim, öğretim, sağlık ile ilgili yaptığımız yardım projelerimiz öncelik olarak ele alınmaktadır.

         7. Yerel İstihdam

Yerel /Bölge sakinlerine, yönetim pozisyonları da dahil olmak üzere, istihdam ve ilerleme için eşit fırsatlar sunulmaktadır.

            İşletmenin içinde yer aldığı yerel/bölgede ikamet eden kişilerin toplam istihdam oranı ölçülmekte ve yönetilmektedir.

            Yerel/Bölgede ikamet eden kişilerin yönetim pozisyonlarındaki istihdam oranı ölçülmekte ve yönetilmektedir.

 

            8. İyi ve Saygın Çalışma

Çalışma haklarına saygı duyulur, güvenli ve emniyetlibir çalışma ortamı sağlanır ve çalışanlara en az asgari ücreti ödenir. Çalışanlara düzenli eğitim, deneyim ve ilerleme fırsatları sunulur.

-İşletme, uluslararası çalışma standartları ve düzenlemeleri hakkında farkındalık ve uyum gösterir.

-Ücret seviyeleri, asgari ücrete ilişkin ulusal normlara göre düzenli olarak izlenmekte ve gözden geçirilmektedir.

-Tüm personel için alınan eğitimin seviyesini ve sıklığını gösteren eğitim kayıtları tutulur.

-Çalışanların sözleşmeleri sağlık ve sosyal güvenliğe destek vermektedir.

-Tesis bünyesindeki tüm çalışanlar için su, sanitasyon ve hijyen imkanları sağlanmaktadır.

-Çalışan memnuniyeti izlenir. Çalışan şikâyet mekanizması mevcuttur.

 

9.İstismar ve Taciz

İşletme, özel korumalı gruplar ve diğer savunmasız gruplara yönelik ticari, cinsel veya başka herhangi bir istismar veya tacize karşı bir politika uygulamaktadır.

Personellere belirlenen peryodlarda eğitim verdirilerek konu ile ilgili eğitim kayıtları ve dokümasyonlar saklanmaktadır.

Çocuklarımız geleceğimizdir. Onların özgür ve güven içinde hiçbir sömürüye maruz kalmadan büyümelerini önemsiyoruz. Çocuklara yönelik taciz, istismar ile mücadele için personellerimize farkındalık eğitimleri düzenliyor, Yerel makamlar ve Sivil Toplum Kuruluşları ile çalışılmaktadır.

 

            10. Fırsat Eşitliği

İşletme, ayrımcılık yapılmaksızın yönetim pozisyonları da dahil olmak üzere istihdam olanakları sunmaktadır.

 

11.Kültürel Etkileşimler

-İşletme, olumsuz etkileri en aza indirmek ve yerel/bölgesel yararlar ile ziyaretçi tatminini en üst düzeye çıkarmak üzere yerel/bölge topluluklarına, kültürel veya tarihsel açıdan hassas alanlara yapılan ziyaretlerin yönetimi ve tanıtımı için uluslararası ve ulusal iyi uygulamaların yanı sıra yerel/bölgede kabul gören yönlendirmeleri takip etmektedir.

-İşletme, kültürel alanlara ve yerel/bölge halkına turist ziyaretleri için mevcut uluslararası, ulusal ve yerel/bölgesel iyi uygulamalar ve rehberlik konusunda farkındalık ve uyum gösterir.

-İşletme, rehberliği gözden geçirmek ve gerektiğinde ek yönergeler oluşturmak ve üzerinde anlaşmak için yerel/bölge halklarıyla/bölgedeki alanlarla bağlantı kurar.

 

12. Enerji Tasarrufu

-Enerji tüketimi türe göre ölçülür ve toplam tüketimi en aza indirmek için adımlar atılır. İşletme, yenilenebilir enerji kullanımını arttırmak için çaba göstermektedir

          -Kullanılan toplam enerji izlenir ve yönetilir.

          -Kullanılan toplam enerji izlenir ve yönetilir.

          -Turist/gece başına kullanılan enerji miktarı, her enerji türü için izlenir ve yönetilir.

-Yenilenebilir kaynaklar tercih edilir ve yenilenebilir enerjinin toplam enerji arzı içindeki payı izlenir ve yönetilir.

          -Enerji kullanımını en aza indiren ekipman ve uygulamalar kullanılır.

-Personel ve misafirlere enerji kullanımını en aza indirme konusunda rehberlik edilir.

 

13. Su Tasarrufu

Su riski değerlendirilir, su tüketimi türe göre ölçülür ve genel tüketimi en aza indirmek için adımlar atılır. Su temini sürdürülebilirdir ve çevresel akışları olumsuz etkilemez. Yüksek su riski olan alanlarda, şartlara göre su yönetim hedefleri belirlenir ve takip edilir.

          -Su riski değerlendirilmiş ve belgelenmiştir.

-Su riskinin yüksek olduğuna yönelik değerlendirmenin mevcut olduğu durumlarda, su yönetim hedefleri belirlenmiştir.

          -Kaynak temelli olarak turist/gece başına kullanılan su izlenir ve yönetilir.

          -Su tüketimini en aza indiren ekipman ve uygulamalar kullanılır.

-Su, çevresel akışları daha önce etkilemeyen ve gelecekte etkilemesi olası olmayan yasal ve sürdürülebilir bir kaynaktan gelmektedir.

          -Bölgedeki turizmin su kaynakları üzerindeki kümülatif etkileri göz önünde bulundurulmaktadır.

       -Su tüketimini azaltma hedefleri mevcuttur.

 

14.Sera gazı emisyonları

İşletme tarafından kontrol edilen tüm kaynaklardan önemli sera gazı emisyonları tanımlanır, mümkün olduğunda hesaplanır ve bunlardan kaçınmak veya en aza indirmek için prosedürler uygulanır. İşletmenin kalan emisyonlarının dengelenmesi teşvik edilir.

          -Toplam doğrudan ve dolaylı sera gazı emisyonları izlenir ve yönetilir.

          -Turist/gece başına karbon ayak izi izlenir ve yönetilir.

-İşletme tarafından kontrol edilen tüm kaynaklardan önemli yıllık emisyonları önlemek ve azaltmak için önlemler alınır.

-Mümkün olan yerlerde karbon dengeleme mekanizmaları kullanılır.

15. Taşımacılık

İşletme, nakliye gereksinimlerini azaltmayaçalışır ve müşteriler, çalışanlar, tedarikçiler ve kendi operasyonlarında daha temiz ve kaynak açısından daha verimli alternatiflerin kullanılmasını aktif olarak teşvik eder.

-Müşterilere alternatif (iklim dostu) ulaşım seçenekleri hakkında, varışları, ayrılışları ve ziyaretleri sırasında bilgi sağlanır ve bu seçenekler müşterilere tanıtılır.

-Konuklar ve personel için alternatif ulaşım seçenekleri (örn. Bisiklet kiralama, araba paylaşımı, karşılama) sağlanır veya bu seçeneklere erişim kolaylaştırılır.

          -Kısa ve daha sürdürülebilir ulaşım seçenekleriyle işletmeye erişilebilen pazarlar tercih edilir.

-Yerel/Bölgesel tedarikçiler tercih edilir ve günlük operasyonlar ulaşım kullanımını en aza indirmeye çalışır.

 

16. Atık Su

Gri su dahil olmak üzere atık su etkili bir şekilde arıtılmakta ve yerel/bölge halkına veya çevreye olumsuz bir etkisi olmaksızın sadece güvenli bir şekilde yeniden kullanılmaktadır veya serbest bırakılmaktadır.

 

17.Katı Atık

Gıda atığı da dahil olmak üzere atık ölçülür, atığı azaltma, azaltmanın mümkün olmadığı durumlarda yeniden kullanma veya geri dönüştürme mekanizmaları mevcuttur. Herhangi bir atık bertarafının yerel/bölgedeki nüfus veya çevre üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur.

          -Turist/gece başına bertaraf edilen katı atık miktarı izlenir ve yönetilir.

      -Katı atık yönetim planı mevcuttur.

-Katı atık yönetim planı, gıda atıklarını azaltmak, ayırmak ve yeniden kullanmak veya geri dönüştürmek için eylemler içermektedir.

-Atık bertarafı devlet tarafından işletilen veya onaylanan bir tesise aittir ve tesisin çevre veya yerel/bölgedeki nüfus üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığına dair kanıtlar vardır.

-Bertaraf edilen katı atık türüne göre ölçülür ve yönlendirilmemiş katı atığı en aza indirmek için hedefler uygulanır.

-İsrafı en aza indirme konusunda müşteri ve personele rehberlik edilir

 

18. Zararlı maddeler

Pestisitler, boyalar, yüzme havuzu dezenfektanları ve temizlik malzemeleri de dahil olmak üzere zararlı maddelerin kullanımı en aza indirilir, mümkünse zararsız ürünler veya işlemlerle ikame edilir. Kimyasalların tüm depolanması, kullanımı, taşınması ve atılması gerektiği gibi yönetilir.

          -Zararlı maddelerin bir envanteri çıkarılmış ve malzeme güvenliği veri sayfaları (MSDS) tutulmuştur.

          -Daha çevre dostu alternatifler sağlamak için harekete geçilmiştir.

              -Kimyasallar, özellikle büyük miktarlarda olanlar, uygun standartlara göre depolanır ve işlenir.

-Ziyaretçiler, çevreye zararlı kabul edilebilecek maddelerin (toksik güneş kremleri ve haşere ilaçları gibi) kişisel kullanımı hakkında bilgilendirilir.

 

              19- Kirliliğin en aza indirilmesi

İşletme, gürültü, ışık, yüzey akışı, erozyon, ozon tabakasını incelten maddeler ile hava, su ve toprak kirleticilerden kaynaklanan kirliliği en aza indirmek için uygulamalara sahiptir ve bunları uygular.

 

20- Hayvan sağlığı ve refahı

Yetkili ve uygun şekilde donanımlı kişiler dışında, yerel/bölgesel ve uluslararası yasalara uygun olarak düzenlenmiş faaliyetler haricinde hiçbir vahşi hayvan türü edinilemez, yetiştirilemez veya esir tutulmaz. Tüm vahşi ve evcil hayvanların barınma, bakım ve kullanımı en yüksek hayvan refahı standartlarını karşılamaktadır.

21- Doğal alanlara ziyaretler

İşletme, olumsuz etkileri en aza indirmek ve ziyaretçi memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak için doğal alanlara ziyaretlerin yönetimi ve tanıtımı için uygun yönergeleri izler.

 

Yönergeler etkili bir şekilde kullanılır ve bildirilir.

 

. İlgili Dokümanlar ve Kayıtlar

 

Doküman

No

 

Biolojik Çeşitliliğin Korunması Talimatı

T.xx

 

Çevre Boyutları Değerlendirme Talimatı

T.xx

 

Acil Durumlara Hazırlık ve Müdahale Prosedürü

P.xx

 

Çevre Etkileri Ölçme ve İzleme Talimatı

T.xx

 

İletişim Prosedürü

P.xx

 

Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Doğrulama Talimatı

T.xx

 

Kalibrasyon ve Doğrulama Talimatı

T.xx

 

Kayıt

Sorumlu

Arşiv Süresi

Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Ekibi Listesi

İşletme Kalite Yöneticisi

3 Yıl

Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Ekip Görev Tanımı ve Eğitimleri Listesi

İşletme Kalite Yöneticisi

3 Yıl

Çevre Etkileri Değerlendirme Formu

İşletme Kalite Yöneticisi

3 Yıl

Çevre Yönetim Planı

İşletme Kalite Yöneticisi

3 Yıl

Çevre Mevzuat Değerlendirme Planı

İşletme Kalite Yöneticisi

3 Yıl

Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Altyapı Uygunluk Listesi

 

İşletme Kalite Yöneticisi

3 Yıl